Tel +31 070 365 88 57 · info@venduehuis.com

Charles Sayers (1901-1943)

Het werk van Charles Sayers is gezocht bij liefhebbers van exotisch expressionistisch schilderijen. Sayers, geboren te Gemoeh op Midden-Java in 1901 en heeft in zijn korte leven een indrukwekkend oeuvre achtergelaten.

Zijn schilderijen maken indruk met de doorvoelde composities en uitdrukkingen, daarbij gebruik makend van felle  kleuren en een opvallende invalshoek. In het najaar van 2014 veilde het Venduehuis een voorbeeld van zo’n bijzonder werk, een Batakdorp te Sumatra dat aan al deze kenmerken voldoet.

Deze keer hebben we een qua afmeting bescheiden portret van een Balinese Legong danseres. De impact is er niet minder om, haar intense blik is op ons, de toeschouwer gericht. Haar gezicht omhuld door de pracht van de bloemenkroon en haar danskleding. Een kunstwerk om niet meer te vergeten.

Toen de Japanners Indië binnenvallen, wordt Sayers gevangen genomen en als krijgsgevangene te werk gesteld aan de Birma spoorlijn. Verzwakt door ondervoeding en malaria overlijdt hij op 15 november 1943, slechts 41 jaar oud, in kamp’ Km 114′, Thambyazajat, Birma. 

Olieverfschilderij op paneel, 39,5×37 cm