Tel +31 070 365 88 57 · info@venduehuis.com
Ger Adolfs: De Madoereesche Moord

Ger Adolfs: De Madoereesche Moord


‘De Madoereesche Moord’ uit 1929 is een hoogtepunt in het oeuvre van Gerard Pieter Adolfs (1898-1968). Zo beschreef een anonieme kunstcriticus van het Soerabaiasch Handelsblad dit werk in 1933.  Hij beschrijft de omineuze en mystieke sfeer en de dreigende spanning die tot in elk detail voelbaar is.

Hoe klein de afgebeelde hoofdpersonen in het geheel ook zijn, de dramatiek van de gebeurtenis wordt versterkt door de machtige waringin, de boot op de voorgrond, de gespannen toeschouwers en niet in de laatste plaats de architectuur, deels oude huizen en een afbrokkelende oude muur, deels moderne art-deco. De opbouw met de verschillende niveaus, het gebruik van  licht-donker effecten. Adolfs haalde alles uit de kast om tot dit dramatisch hoogtepunt te komen. De criticus heeft het over de Rembrandteske kracht.

Het is duidelijk dat de Europese studiereis van 1928 waarin Adolfs in Italië werken van Caravaggio en in het Rijksmuseum van Rembrandt heeft gezien in zijn schilderstijl voor een dramatische omslag zorgde, nl het optimaal benutten van het chiaroscuro effect.

Het werk werd door Chris Vellinga herontdekt middels een onlinetaxatie.

Het werk van Ger Adolfs (90 x 135 cm) vestigde een recordopbrengst voor deze schilder; € 65.000

  • Date 9 februari 2019
  • Tags indische-kunst