Nyana was een van de belangrijkste beeldhouwers van zijn tijd op Bali. Daarnaast was hij ook een getalenteerde danser. In 1935 maakte hij het beeld Dewi Pertiwi, Godin van de aarde, verstrengeld met een slang in een langgerekte sprieterige stijl, dat een dromerige surrealistische uitstraling heeft.
Het is de verdienste van Ida Bagus Nyan geweest dat hij in het midden van de jaren vijftig van de 20ste eeuw dwars tegen de gangbare en goed verkoopbare langgerekte en gestileerde stijl in ging en een nieuwe vorm introduceerde. Er ontstaan nu beelden van dikke slapende mannen en vrouwen in een gesloten en vloeiende vorm, zoals het afgebeelde beeldje van een corpulente halfnaakte vrouw met een gelukzalige uitdrukking op haar gezicht. Nyana paste vaak kostbare warme houtsoorten, toe zoals bij dit 23 cm hoge beeldje, waarvoor hij Sawo-hout gebruikte.
Zijn zoon Nyana Tilem, die door hem is opgeleid, was net zo’n getalenteerde houtsnijder.
In hun voormalige woonhuis in Mas bij Ubud is de Nyana Tilem gallery gevestigd waar hun beider werk te zien is, maar er wordt nog steeds houtsnijwerk gemaakt en verkocht door een nieuwe generatie houtsnijders. Ook in het Puri Lukisan museum in Ubud zijn mooie beeldjes te zien.
Collectie Leidelmeijer
(Frans Leidelmeijer; deze tekst verscheen eerder in het tijdschrift Moesson. Beeldje: Collectie Leidelmeijer.)