Tel +31 070 365 88 57 · info@venduehuis.com

Souvenirverkoopster

Dit aantrekkelijke schilderij met originele lijst van een souvenirverkoopster op Bali, is van de schilder Henri van Velthuysen. Van Velthuysen werd geboren in Tanjung op Java in 1881. Hij kreeg zijn opleiding op de Academy of Fine Arts in Berkeley in de Verenigde Staten en keerde in 1905 weer terug naar Batavia. Naast schilder was Van Velthuysen ook eigenaar van drukkerij Papyrus en redacteur en kunstcriticus bij het door de roemruchte Indische persmagnaat Dominique Berretty opgerichte blad de Reflector. Hij stond Berretty financieel bij toen die het invloedrijke persbureau Aneta oprichtte. De vriendschap tussen beide heren zou later omslaan in vijandschap. Desondanks kreeg Van Velthuysen na de dood van Berretty de opdracht van Aneta om diens portret schilderen. Hoogst waarschijnlijk is dit portret verloren gegaan.

Het schilderij van de souvenirverkoopster zal Van Velthuysen waarschijnlijk op Bali eind van de jaren dertig, begin jaren veertig, geschilderd hebben. In die periode bezochten veel buitenlandse toeristen Bali en zij wilden allemaal wel een souvenir van dit paradijselijke eiland meenemen. Leden van de kunstenaarsvereniging Pita Maha maakten beeldjes op kofferformaat en schilderijen die opgerold konden worden.

Pita Maha werd in 1936 opgericht door de edelman Cokorda Sukawati, de schilder en beeldhouwer I Gusti Nyoman Lempad, en de schilders Rudolf Bonnet en Walter Spies. De laatste twee waakten over de kwaliteit van de schilderijen, beeldjes en het zilverwerk. In 1946 vertrok Van Veldhuysen naar Holland en vestigde zich in Den Haag, waar hij in 1954 overleed. Als schilder maakte hij vooral portretten en stadsgezichten van Java. (foto afbeelding Arend Velsink)

 

Frans Leidelmeijer.

Dit artikel verscheen eerder in het tijdschrift Moesson.